Follow by Email

mandag 14. april 2014

Hvordan sikre økonomisk vekstVi lever i et økonomisk paradigme som sier at banksjefer driver med verdiskapning når de trykker* penger. Siden banksjefene, takket være sin kontroll over medier og skoleverk, har sørget for at vi ikke lærer noe om pengers tilblivelse når vi går på skolen (eller ellers i hverdagen), er det de aller færreste som vet sannheten om hvordan penger blir til. Lenge ble det derfor regnet som en konspirasjonsteori at penger faktisk, bokstavelig talt, var gjeldspapirer som banksterne etter eget forgodtbefinnende kunne utstede omtrent så mye de ville av — for dernest å kreve dem tilbakebetalt med renter og rentes rente. Nå i det siste, i kjølvannet av den såkalte finanskrisen, har imidlertid Erik Reinert og enkelte andre økonomer begynt å snakke åpent om dette. The cat’s out of the bag. Sannheten er i ferd med å komme for en dag. De gamle konspirasjonsteoriene er avslørt som sannheter, og disse sannhetene trer endelig inn i den daglige diskursen. Dessverre er det altfor sent.  

Så er spørsmålet: Siden gjelden vokser eksponentielt, hvordan skal vi tilbakebetale den? Jo, naturligvis ved å ha en eksponentielt voksende økonomi. Vi må forbruke stadig flere ressurser i et stadig akselererende tempo. Ergo, siden planeten vår faktisk IKKE har ubegrensede ressurser, må vi kolonisere andre himmellegemer. Vi må begynne med gruvedrift på asteroider, utvinne helium på månen, kolonisere Titan og Ganymedes ...
Det er bare ett lite problem: Romfartsalderen er over … USA har lagt ned romfergeprogrammet. Det ble for dyrt. Og den internasjonale romstasjonen tas snart ut av drift. Det koster noen hundre milliarder dollar å hente hjem ett gram stoff fra en asteroide. (Ikke spesielt god ROI (return on investment), akkurat.)

Det gjeldsbaserte forbruket vårt må vokse eksponentielt. Dette har banksjefene/sentralbanksterne vedtatt — og politikerne, som er banksternes redskap, er enige. Også sosialisten Kristin Halvorsen er enig i dette. Ellers hadde hun ikke, da hun var finansminister, i beste sendetid oppfordret nordmenn til å forbruke mer, handle flere unyttige varer på kjøpesentrene, flere luksusvarer produsert av slavearbeidere. Det er sånn sosialister/kommunister/selvbestaltede miljøvernere gjør, slik de også velter seg i luksus, gasser seg med slaveproduserte produkter og beriker seg selv med billige sydenturer og spaopphold ved femstjerners kurbad i Toscana. 

Det er vedtatt at verdensøkonomien skal vokse med 3 % hvert år. Akselererende vekst. Når begynner den storstilte satsingen på romfart, egentlig? Når begynner den enorme romfartssatsingen som må til for å skaffe til veie ressursene som muliggjør 3 % årlig vekst i verdensøkonomien? Når kommer USA seg tilbake til månen? Når får vi romheisene, Dysonsfærene, matrioshkahjernene, fusjonsreaktorene, antimateriemotorene?

Det «pussige» er at verdens eneste supermakt er dårligere på romfart i dag — enn de var på sekstitallet. Det «pussige» er at de måtte kansellere den planlagte tilbakevendingen til månen. Sannheten er at ingen i dag kan ta seg råd til å sende noe menneske til månen. Langt mindre til Mars, som ligger mange tusen ganger så langt borte, og som er mange tusen ganger så dyrt og vanskelig. Den private romfartsindustrien, som liksom skulle overta etter at statene feilet, har kjørt seg fast i grøfta. Virgin Galactic er allerede i ferd med å gå konkurs, før de har sendt en eneste romturist opp i «rommet». (Sannheten er at de, etter planen, bare skal sende mennesker 10 mil opp i lufta, akkurat til den internasjonalt vedtatte «grensen» mot verdensrommet, altså en tredjedel av høyden hvor de laveste satellittene går i bane. Selv DETTE klarer de ikke. Det er hverken etisk forsvarlig, teknisk mulig eller økonomisk bærekraftig.)

Romfarten har strandet her nede hos oss, på denne begrensede vesle planeten som er overbefolket og ødelagt av grådige bankstere som «stimulerer» sin egen lommebok ved å fylle den med penger de selv skaper ut av intet.
Snart kommer også verdensøkonomien til å strande.


*Strengt tatt trykker de ikke lenger så mange penger; pengene skapes i stedet elektronisk, ved et tastetrykk eller to, noe som naturligvis er enda verre.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

:-)